28.4.10

Opening the '' Soundtrack '' file ...

Σαν να πολυκάθισα μου φαίνεται !! Για να στρωθώ σιγά σιγά ... Πριν λίγο τελείωσε η ταινία που παρακολούθησα για 23η φορά ( no kidding τις έχω μετρήσει, θα αποκαλυφτεί παρακάτω ) ( με χαλαρώνει, τι να κάνω ? ) και σκεφτόμουνα επίσης για πολλοστή φορά το πόσο σημαντική είναι μουσική επένδυση, το σωστό το soundtrack βρ' αδερφέ. Κι αν έχεις ψώρα με τα soundtracks, καλή ώρα εγώ, μην σου πώ οτι είναι απ'τα πρώτα που σε ενδιαφέρουν σε μια ταινια !! Μπορεί να λένε οτι δεν κάνει να κρίνουμε ένα βιβλίο απο το εξώφυλλό του αλλά δεν είπαν τιιιιιίποτε για το αν θα πρέπει ή όχι να κρίνουμε μια ταινία απο την μουσική της. Πολλές φορές το χω κάνει, το ομολογώ !! Το soundtrack έχει απίστευτη δύναμη, φτιάχνει όλη την ατμόσφαιρα, δραματικοποιεί και και και. Με λίγα λόγια, μια αποτυχημένη μουσική επιλογή μπορεί να χαλάσει μια εκπληκτικα παιγμένη και γραμμένη σκηνή. Και τώρα κόβω τα πολλά και παιρνάω στη λίστα ( φυσικά ) των αγαπημενολατρεμένων μου soundtracks ( με καημό και σφίξιμο γιατί έχω τόσα πολλά ) :

6. The Hours - Philip Glass : Καταπληκτική ταινία ? Σαφέστατα. Υπέροχες ερμηνείες ? Σαφέστατα. Μας άρεσε το soundtrack ? Σαφέστατα. Ήταν οτι καλύτερο για την συγκεκριμένη ταινία. Βραβεύτηκε με βραβείο Bafta και προτάθηκε για Oscar, Golden Globe αλλά και Grammy. Δεν ξέρω ποια ήταν η τεχνική του φίλτατου Philip αλλά ένιωσα σαν να πήρε μια φωτογραφία της Virginia Wolf, την κοίταξε για κανα 2-3 μέρες και μετά εγραψε την μουσική. The music is her πραγματικα .....

5. Road to Perdition - Thomas Newman : με το που ξεκινάει η μουσική καταλαβαίνεις οτι είναι τα μαγικά χεριά του Thomas Newman. Οφείλω να ομολογήσω πως ίσως με εκνευρίζει πλεόν αυτό διότι βρίσκω τα ''American Beauty'', '' Road to Perdition '' και '' Revolutionary Road '' soundtracks ιδιαιτέρως όμοια. Όμως αυτό δε λέει τίποτα για το ταλέντο αυτού του ανθρώπου, βρίσκω την μουσική του τόσο αισθαντική και συγκινητική που όσο και σκληροτράχηλος κι αν είσαι ( που δεν είσαι, το παίζεις, έλα τώρα ) θα λυγίσεις. Έφτασε στην πηγή των Oscar αλλά το νεράκι δεν το γεύτηκε !!

4. Painted Veil - Alexandre Desplat : αδυναμία μεγάλη και εχει και ελληνική ρίζα !! Ταλέντο μέχρι το κόκκαλο και στην συγκεκριμένη ταινία για μένα έδωσε ρέστα. Κατέκτησε το Golden Globe και πολύ καλά έκανε, τα Oscar όμως δεν του έκαναν την χάρη και ούτε καν προτάθηκε. ''Έντονα'' μουσικά όργανα, διαφορετικοί ήχοι που δένουν μαγευτικά σε ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα. Πιστεύω πως βοήθησε απίστευτα την ροή της ταινίας, όχι πως ήταν κακή αλλά φοβάμαι πως χωρίς την βοήθεια της μουσικής θα είχε χαθεί εντελώς το vibe.

3. The Holiday - Hans Zimmer : όσοι ασχολούνται με τα συναφή θα είναι πιθανον σε φάση '' Whaaat ? ''. Μέγιστος σεβασμός προς τον πολυ πολυ πολυ πολυβραβευμένο καλλιτέχνη. Σε αυτήν την ταινία εμένα πάντως με άγγιξε. Και ναι είναι η ταινία που αναφερόμουν στον πρόλογο. Ένας Θεός ξέρει πόσο σιχαίνομαι τις χαζορομαντικές ταινιούλες, μόνο που αυτή δεν δέχομαι να την κατατάξω σε αυτήν την κατηγορία. Η πιο γλυκιά ταινία EVER και με ένα ταξιδιάρικο music score που λάτρεψα !!!

2. Atonement - Dario Marianelli : Oscarικό και Χρυσοσφαιράτο το εν λόγω soundtrack και δικαίως διότι δεν έχω λόγια να περιγράψω για το πόσο βαθυά χτυπάει η μουσική του. Επικό score με φόντο έναν άδοξο έρωτα, δεν γίνεται να μην σε παρασύρει. Σε βάζει αμέσως στο πνεύμα, σ'αρπάζει απο το χέρι και σε πάει .... Just Perfect !!

1. La Double Vie de Veronique - Zbigniew Preisner : όταν μιλάμε για κορυφή, μιλάμε για κορυφή. Ηλεκτροσόκ στην κυριολεξία!! Η απόλυτη ανατριχίλα ... Ίσως ο αγαπημένος μου συνθέτης, με ανεπανάληπτες δουλειές όπως ''The Secret Garden''. Έχει αυτην την μοναδική ικανότητα να μπαίνει μέσα στο πετσί σου και να σε τραντάζει, ειδικά με αυτό το αριστουργηματικό score έφτασε στο απόλυτο !! Ο λυρισμός και η δραματικότητα στο μεγαλείο τους. Τιμήθηκε με το βραβείο Cesar και προτάθηκε για πολλά άλλα !! Πραγματικά αξίζει τον κόπο να το ακούσετε ...

16 σχόλια:

  1. Με τα soundtrack ειμαι κι εγώ άρρωστη, κάποτε μάλιστα αγόραζα το ost κάθε ταινίας που μου άρεσε. Όταν η μουσική "δένει" με αυτο που βλέπεις, η ταινία μένει στο μυαλό σου για χρόνια...Υ.Γ.:Γιατί δε βγάζεις τη λεκτικη επαλήθευση? Είναι λίγο σπαστική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. A καλά. Εγώ συμφωνώ σε όσα λες αλλά δε με απασχολούν τα σαουντρακ (βαριέμαι να γυρίζω το πληκτρολόγιο. Αν και τώρα με τα όσα έγραψα έχω κάνει περισσότερη δουλειά.. ναι είμαι χαζή το ομολογώ!)
    Εγώ επιλέγω μόνο παρακμιακές ταινίες να δω. Με σκηνοθέτες και ηθοποιούς που ούτε η ίδια τους η μάνα δεν ξέρει. άσε το άλλο.. Το άλλο που έχω. Που δε θυμάμαι σχεδόν ποτέ τίτλους..
    Επομένως, τα παραπάνω λόγια σου και αυτοί οι τίτλοι και τα ονόματα, μου φαίνονται εντελώς κινεζικα..

    Καλό μεσημέρι,
    εδώ Αυτή.. (εγώ στο είχα πει)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Pink Fish, χαίρομαι ιδιαιτέρως που το ακούω αυτό και όσον αφορά την λεκτική επαλήθευση δεν είχα ιδέα οτι μπορώ να την αφαιρέσω και επειδή όντως ειναι εκνευριστικό ήδη τακτοποιήθηκε. Τώρα μπορείς να πλατσουρίζεις πολύ πιο άνετα :)

    @ Αυτή ή αυτός, κάτι έχω ψιλιαστεί, το 4 Months, 3 Weeks and 2 Days δεν είναι ταινία που θα διάλεγαν οι περισσότεροι !! Έχει ενδιαφέρον, όμως, δε παει να πει πως όσο πιο μεγάλη είναι η παραγωγή τόσο καλύτερη είναι και η ταινία. Άλλωστε είναι και της μόδας τώρα τελευταία ταινίες μικρού badget και πρωταγωνιστή την θειά μου την Μαριγώ. Καλό μεσημέρι ... Αυτή ( που θα πάει θα τον καταφέρω ) .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. M αρέσει που με πιάνεις αμέσως όμως. Τσακάλι είσαι.. Όσον αφορά στη συγκεκριμένη ταινία, την έχω ακουστά. Και σκεφτόμουν μάλιστα να τη δω αυριο..
    Αν δεν είναι καλή, μαυρο φίδι που σ' έφαγε.. :)και σένα αλλά και αυτήν που μου την πρότεινε.
    Παντοτινά Αυτή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Την συστείνω ανεπιφύλακτα... Θα σ'αρέσει !! Όσο γι'αυτήν που σου την πρότεινε νομίζω πως είναι η λατρεμένη κουπίτσα. Βασικά ήμουν εκέι πριν , είδα το ποστ , θυμηθηκα την ταινία, είδα και το σχόλιό σου οπότε στο σέρβιρα....Να μαστε και σωστοί περικλώ πολύ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τσακάλι τεραστίων διαστάσεων. Αυτή ήτο..
    Πάω να τη νοικιάσω.. Ας ελπίσω να μ αρέσει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπερα Βασιλη,ευχαριστω για την επισκεψη σου.
    Σιγουρα υπαρχουν ταινιες που εγινα αγαπημενες μας απο την μουσικη τους.
    Σημειωνω τις δικες για τις ακουσω.
    Καλο απογευμα.
    Κωστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τίποτα, λάτρεψα το blog σου και την δουλειά σου !! Πίστεψέ με δεν θα χάσεις, είναι όλες μια και μια.
    Καλό υπόλοιπο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ξέχασα να γράψω ποιό είναι το αγαπημένο μου OST ever. Εκτός από το uberclassic "Doctor Zivago" του Μωρίς Ζαρ λατρεύω και το OST του "In the Mood for Love", η οποία btw είναι η αγαπημένη μου ταινία. Την έχω δει πολλές φορές και πάντα σπάω...Τη συστήνω ανεπιφύλακτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το πόσο χαίρομαι που απέκτησα σινεφιλικό κοινό δεν λέγεται..Με κατακούφανες με το '' In the mood for love '', το οποίο δεν το έχω δει ακόμα αλλα απο τα αποσπάσματα που έτρεξα να ξεψαχνίσω νομίζω οτι μ'εχει πιάσει.. Πολύ ωραία μουσική θα συμφωνήσω και άλλωστε όλα αυτα τα ανατολικά πάντα έχουν ενδιαφέρον ήχο...Τώρα όσον αφορά το uberclassic που ανέφερες, όταν πάμεσε κατηγορία Doctor Zhivago και Μελώδά της ευτυχίας και άλλους τέτοιους μυθους, περιττό να τα βάλω στη λίστα ,εγώ το ταπεινό , ούτε ένα μήνα , bloggerάκι... Καλημέρα σε όλους :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @basilis:το "Ιn the mood for love" είναι must see. Κι εγώ το ειδα πολύ καιρό μετά την 1η του προβολή. Το είχα σε dvd, από κάποια εφημερίδα μάλλον. Ένα βράδυ που δεν είχα τι να κάνω το είδα και....τρελάθηκα. Είναι must σου λέω :)Θα σ' αρέσει και η μουσική του πολύ. Δε μ' αρέσουν όλες αυτές οι ταινίες π.χ. όταν είδα πέρυσι το "Old Boy" δε τρελάθηκα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τσιπουρίτσα μου αναφερόμουνα μονάχα στην μουσική των ασιατικών ταινιών όχι στις ίδιεσ !! Απαπαπαπαπαπα ειδικά οι Ασιάτες είναι τίγκα στη μπαρούφα και στο υπερφυσικό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. πολύ μ αρέσει αυτό το φόρματ με τις λίστες :-)
    η μουσική από τις ώρες ήταν εξαίσια. επίσης στο atonement ήταν πολύ ταιριαστή στις σκηνές που έπαιζε.

    ωραίες μουσικές θυμάμαι σε όλες τις ταινίες του Καρ Βάι και στο the fountain. α, και στο Τέλος μιας σχέσης επίσης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σ'ευχαριστώ πολύ μικρέ ναυτίλε :):):)
    Αααααααααα πόσο δίκιο έχεις !!! Λατρεμένο soundtrack to Τέλος μιας σχέσης .... Υπέροχος Michael Nyman ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ta soundtracks einai i megali mou mania ta teleutaia 17 xronia...sto spiti iparxoun soundtracks padou :) 1200++++ :) auta pou anafereis einai exairetika!!! apo Preisner einai exairetika kai ta soundtracks apo ta tria xromata(ble, leuki kai kokkini tiania)!!! na po vevaia pos to amelie einai tou tiersen (fadazomai leme gia tin idia tainia)... adigrafo apo mia palia anartisi mou stin opoia eixa anaferei kapoia apo ta pio agapimena mou ost tis sillogis mou...

    Edward Scissorhands
    Trois Couleurs: Rouge
    The Lord Of The Rings The Return Of The King
    Dracula
    Finding Neverland
    Dracula
    Interview With The Vampire
    The Passion Of The Christ
    Aladdin
    Ratatouille
    The Mummy
    Amelie
    Beauty And The Beast
    Sense And Sensibility
    Moulin Rouge
    The Age Of Innocence
    Sleepy Hollow
    Alexander
    The Bourne Supremacy
    Atlantis The Lost Empire
    Chocolat
    Devil's Advocate
    Dragonheart
    First Knight
    Kingdom Of Heaven
    Enchanted
    Frida
    Frankenstein
    Great Expectations
    Harry Potter And The Prisoner Of Azkaban
    House Of Flying Daggers
    King Arthur
    Indochine
    K19 The Widowmaker
    Legends Of The Fall
    The Abyss
    X-Men The Last Stand
    The Nightmare Before Christmas
    Unfaithful
    Totall Recall
    The Time Machine
    The Quiet American
    The Hours
    The Horse Whisperer
    Signs
    Princess Mononoke
    Pride & Prejudice
    Pirates Of The Caribbean At World's End
    The Hunchback Of Notre Dame
    Alone In The Dark
    Hellboy 2 The Golden Army
    Pearl Harbor
    Doctor Who Series 4
    Avatar
    The Princess And The Frog
    Victor Victoria
    The Twilight Saga New Moon
    Braveheart
    The Last Of The Mohicans
    Monsters, Inc.
    The Last Samurai
    Message In A Bottle
    The Hunt For Red October
    The English Patient
    The Lion King
    The Village
    Mimic

    auta ta oliga...:) kalo minaaaaa!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Pws kai pws perimena to sxolio sou s ayto to post giati katalaba oti asxoleisai .. Apapapaaaaaaaaaaa pws mperdeythka etsi nai nai nai tiersen o xristos k h panagia...Na giati den prepei na grafeis stis 5 h wra to prwi !! Ntroph .. O Preisner einai polu polu megalh adunamia ...Genika opws eipa kai sto post mou htane polu duskolo na epilexw..Me ta 1000 zoria . Trois Coleurs, Amelie, Braveheart, The last samurai, Pride & prejudice, sense & sensibility kai Enchanted ( poso kalo htan , poso xaritwmeno ) sumfwnw mexri ahdias... Polla polla paidia mhn to psaxnete !! Kalo mhna Leviathan kai se olous dhladh :):)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...